Ihospesialistin kysytyimmät: Kuinka kuorin ihoni?

by Eveliina
462 views

*sisältää mainoslinkkejä

Ihon kuorinta

Oot varmaan joskus raastanut kuivuneet osat pois hyvän juuston päältä? Thihihi. Samalla tavalla meidän ihon pinnalle kerääntyy kuivunutta ihoa, joka on kiva välillä kuoria pois, niin ihon toiminta aktivoituu.

Tavoitteistasi riippumatta ihoa kannattaa kuoria säännöllisesti. Buustaat silloin ihon luonnollista soluaineenvaihduntaa, joka mm. tasoittaa ihonsävyä, hoitaa aknea, poistaa epäpuhtauksia ja ehkäisee ja pehmentää juonteita ja ryppyjä. Teet siis paljon hyvää, kun lisäät kuorinnan ihonhoitorutiiniin.

Milloin kannattaa kuoria? Kun…

  • Kaipaat ihoosi pehmeyttä
  • Haluat enemmän irti kosteustuotteistasi
  • Haluat tasoittaa ihon sävyä
  • Kaipaat kirkkautta ihollesi
  • Haluat epäpuhtauksista eroon
  • Meikki ei näytä tai tunnu istuvan iholla hyvin
  • Viime kuorinnasta on kulunut viikkoja

Entä kuinka usein?

Yleinen nyrkkisääntö on, että kerran viikossa riittää, mutta kaksikin kertaa on öljyisemmälle iholle yleensä ihan ookoo. 

Muistan usein ihmetelleeni miksi monet kosmetiikkahyllyn kuorintatuotteet ohjeistavat käyttämään tuotetta jopa 3-4 kertaa viikossa. Nämä vielä yleensä sellaisia tuotteita, joissa on fysikaalisia rakeita ja/tai vahvoja happoja esim. glykolihappoa. Mun naama ylikuoriutuisi, jos käyttäisin sellaisia tuotteita noin usein, puhumattakaan itse aiheutetusta aknesta ja ihoärsytyksestä. 

Jollekin, ehkä sulle, 3-4 kertaa jonkun tuotteen käyttö on just bueno, mutta yleisesti tuo määrä voi olla suurimmalle osalle liikaa ihon kuorimista. Puhun tässä tapauksessa erityisesti fysikaalisista kuorinnoista. Periaatteessa ihoa voi kuoria vaikka joka päivä. Siihen sopivat esim. tonerit ja muut hoitovedet, mutta niissäkin kannattaa ottaa huomioon raaka-ainepitoisuudet ja oma iho. Vähän hämmentävää, mutta sitä vartenhan ammattilaiset ovat vink vink.

Kuluttajia voisi ohjeistaa kuorinta-pakkauksissa täsmällisemmin tuotteen hellemmästä käyttöönotosta, jolloin iholle annetaan aikaa tottua uuteen tuotteeseen ja käyttö voidaan (ihon salliessa) ajan myötä nostaa tuohon 3-4 kertaan viikossa. Näin voisi minimoida kuluttajien mahdolliset ylikuorinnat, kun ymmärrettävästi uuden tuotteen käyttöönotto innostuttaa ja tuloksia halutaan välittömästi. Ihonhoidossa maltti on valttia.

Ihon kuorinnan ABC

Ihoa voi kuoria mm. (eng: exfoliate):

fysikaalisesti (physical) = rakeilla, hanskoilla, liinoilla, kuivaharjalla ja laitteilla esim. Foreolla

kemiallisesti (chemical) = esim. AHA/BHA/PHA -hapoilla ja hedelmäentsyymeillä kuten papaija, ananas ja granaattiomena (kutsutaan myös entsymaattiseksi kuorinnaksi)

Kumpikin johtaa samaan lopputulokseen; ihon uloin kerros kuoritaan ihon pinnalta pois, joka koostuu kuolleista ihosoluista. 

Uloimman kerroksen poiskuoriminen vilkastuttaa ihon luonnollista soluaineenvaihduntaa, joka rakentaa mm. uutta kollageenia ajan myötä.

Erona on, että fysikaalinen kuorinta (kutsutaan myös mekaaniseksi kuorinnaksi) kirjaimellisesti hankaa uloimman ihokerroksen pois, kun taas kemiallinen kuorinta ”sulattaa” korneosyyttejä (kuolleita ihosoluja) yhdessä pitävän liiman.

Fysikaalinen kuorinta voi olla herkemmille ihotyypeille liian ärsyttävä ja aknelle sitä en suosittele ollenkaan, ettei bakteerit leviä ja finnit ärsyynny entisestään.

Koen, että fysikaaliset ovat parempia vartalon iholle, sillä iho on paksumpaa ja kestää kovakouraisempaa kohtelua.

Nää on mieltymys- ja ihon sietokysymyksiä, joten you do you boo. Kuori ku kuorit, kunhan kuorit, muttet ylikuori. Easy yeah? Saattaa hämmentää, mutta oot oikeassa paikassa! 

Kuorinnat ovat tehokkaita ja innostavia, mutta välillä niiden tehokkuus unohtuu ja meidän iho ottaa siitä osumaa

Kemiallinen kuorinta on monipuolisempi, mutta voi olla haastavampi ymmärtää kuluttajan näkökulmasta. Eri kuorintatuotteissa on kuorivia happoja eri pitoisuuksissa ja eri pH-levelillä. Tuotteen pH ja happojen pitoisuus vaikuttavat kuinka vahva kuorintatuote on.

Kosmetiikkashoppaajan ei kumminkaan tarvitse sen enempää huolehtia pH:sta, sillä tuotteet ovat aina formuloitu kuluttajalle sopiviksi (tästä kiitos EU:n kosmetiikka-asetukselle!). 

Happojen prosenttipitoisuus tuotteen pakkauksessa voi auttaa hahmottamaan minkälaisia tuloksia voit tavoitella milläkin tuotteella. Sun ihotyyppi, -tavoitteet ja mieltymykset vaikuttavat siihen mikä tuote lopulta sopii just sun rutiiniin.

Yksinkertaisuudessaan ihon kuorintaan voi riittää vain yksi tuote.

Silloin valitset *tuotteen, jota voit käyttää kasvoille ja keholle kerran viikossa. Esimerkiksi suihkussa käydessä iho on helppo kuoria kokonaisvaltaisesti.

Kuorivat hapot – onko ne turvallisia?

Kyllä, kunhan niitä käytetään oikein. Tiesitkö, että kemiallinen kuorinta (nimestään huolimatta) on yleensä hellävaraisempi, kuin fysikaalinen kuorinta? 

Kun käytät kuorivia happoja (aka kemiallinen kuorinta), saatat tuntea kihelmöintiä ja nipistelyä heti tai pian laittamisen jälkeen – se on normaalia ja tarkoittaa, että hapot toimii. Joskus kihelmöintiä ei tunnu ollenkaan ja sekin on täysin normaalia 🙂 

Jos kihelmöinti muuttuu epämukavaksi polton tunteeksi ja/tai ihosi muuttuu punaiseksi, pese kasvosi viileähköllä vedellä (vesi neutralisoi hapot), äläkä käytä tuotetta enää.

Kokeile esim. AHA-happoja

Glykolihappo on voimakkain AHA-happo sen pienen molekyylikoon ansiosta (ja takia). Sitä löytyy yleensä 4-10% pitoisuuksina kuluttajatuotteista, jotka jätetään iholle esim. hoitovesien, seerumien tai kasvonaamioiden muodossa. 

Voimakkaampiakin kemiallisia kuorintoja (eng: chemical peel) löytyy, kun viime kuorinnasta on kulunut aikaa ja halutaan kunnolla buustia! Niillä myös hoidetaan esim. ihosairauksia, ryppyjä tai pigmenttihäiriöitä. 

Mitä suuremmaksi kuorivien happojen prosenttipitoisuus nousee, sitä voimakkaampi kuorinta. 

Suosittelen jättämään voimakkaimmat kuorinnat ammattilaisen tekemiksi tai ohjeistamiksi. 

Glykolihappo sopii kaikille ihotyypeille, mutta herkimmille se voi olla liian ärsyttävä. Se on tehokas raaka-aine erityisesti aknen, pigmenttihäiriöiden ja ikääntymisen merkkien hoitoon.

Maitohappo toisessa ääripäässä, on yksi hellimmistä AHA-hapoista. Se ei imeydy yhtä syvälle ihoon  kokonsa takia, jonka vuoksi se sopii paremmin herkälle iholle. 

Lisäksi se kosteuttaa ihoa humektantin lailla! Todellinen glow-raaka-aine, joka sopii ensikertalaisellekin! 

BHA-happo (eli salisyylihappo) toisaalta…

Sopii suurimmalle osalle. Se on tehokas hoitamaan ihon eri epäpuhtauksia, sillä se syväpuhdistaa ja kuorii ihohuokosten sisältä, joka on tärkeää erityisesti aknen hoitamisessa ja ehkäisyssä.

Öljyinen ja normaali voi hyötyä siitä joka päivä. Kokeile esim. tonerin tai seerumin muodossa.

Kuiva ja herkkä iho voi aloittaa esim. putsarilla ja edetä tarvittaessa kasvoveteen tai täsmähoitoihin korkeammissa pitoisuuksissa. Finnien täsmähoidoissa on yleensä 2% salisyylihappoa, joka on tuju ja tehokas määrä.

Salisyylihappo tehokkuudensa puolesta on myös kova ihon kuivattaja, joten muista hyvä ihon kosteutus!

Erityisen tärkeää on käyttää aurinkosuojavoidetta joka päivä, sillä kuorivat hapot herkistävät ihoasi palamiselle! (ja miksi heittää kaikki tulokset hukkaan?)

Lue myös: Mikä on paras finnien täsmähoito?

Kun kokeilet uutta kuorintaa, on hyvä olla lisäämättä (eli ÄLÄ lisää) muita uusia tuotteita tai steppejä ihonhoitorutiiniin. 

Näin vältyt hämmennykseltä, jos joku tuote reagoikin huonosti. Tai päinvastoin; jos joku toimii mahtavasti, niin ainakin tiedät minkä tuotteen käyttöä jatkat! Tämä pätee kaikkien uusien tuotteiden käyttöönottoon.  

Ihon ylikuorinta

Kuorinnat ovat tehokkaita ja innostavia, mutta välillä niiden tehokkuus unohtuu ja meidän iho ottaa siitä osumaa. Been there, done that. Jokapäiväinen aurinkosuojan käyttö auttaa suojaamaan tuoretta ihoasi. Tässä muutama vinkki kuinka tunnistat ne hetket, kun on hyvä jättää kuorimatta.

Milloin ei kannata kuoria?

  • Kun ihosi on auringonpolttama
  • Kun aikasemmin toimineet tuotteet alkavat polttamaan iholla
  • Kun olet käyttämässä a-vitamiini/retinol-valmisteita 
  • Ennen tai jälkeen kasvohoidon (noudata ammattilaisen ohjeita)
  • Vahauksen jälkeen (noudata tässäkin ammattilaisen ohjeita)
  • Kun haluat itseruskettavan kestävän pidempään (keskity silloin kosteuttamiseen)
  • Tiettyjen lääkkeiden tai lääkevoiteiden kanssa
  • Kun ihoasi polttaa ja se (voi) punoittaa kuorinnan aikana tai pian sen jälkeen 

Mistä tiedän, jos ylikuorin?

  • Punoittaako, polttaako, kirveleekö iho kuorinnan aikana tai sen jälkeen?
  • Ilmestyykö ihon pinnalle pieniä valkopäitä?
  • Kuoritko useammin kuin kaksi kertaa viikossa?
  • Onko rutiinissasi enemmän, kuin yksi kuoriva ihonhoitotuote? (joka sisältää esim. AHA/BHA-happoja, rakeita tai retinolia)
  • Oletko aloittanut uuden retinoli/A-vitamiini-tuotteen käytön viime aikoina?
  • Onko sulla herkkä ihotyyppi?

Jos vastasit kyllä yhteen tai useampaan, niin saatat ylikuoria. Kuuntele ja tarkastele ihoasi ja yksinkertaista rutiiniasi.

 Yleinen nyrkkisääntö on, että kerran viikossa riittää, mutta kaksikin kertaa on normaalille ja öljyisemmälle iholle yleensä ihan ookoo. 

Kun on mennyt yli….

No worries, it happens to the best of us. Nyt vaan stop.

Leikkaa kaikki ihonhoitorutiinin vaiheet pois paitsi ihon puhdistus, kosteutus ja suojaus. 

Jos naamaan oikein sattuu, niin vaihda putsari maitoputsariin, kosteusvoide simppeliin ja hoitavaan ja aurinkosuoja fyysiseen, jos kemiallinen polttelee. 

Ihosi saattaa olla vähän känkkäränkkä, mutta se leppyy kyllä, jos vaan annat sen oikeasti olla. Joskus se ottaa viikkoja ja kuukausia mut hei, at least you learned your lesson this time.  

Muistutan kuitenkin aina noudattamaan ihoasi hoitavan ammattilaisen ohjeistusta. Esim. vahvempien a-vitamiinivalmisteiden kanssa ihon kirjaimellinen kuoriutuminen on yleistä, varsinkin käyttöönoton alkuvaiheessa.

Pähkinänkuoressa

Mitä? Kuoritaan ihon pinnalle kertyneet ihosolut

Miksi? Vilkastutetaan soluaineenvaihduntaa

Miten? Fysikaalisilla ja/tai kemiallisilla kuorinnoilla

—> rakeilla, Foreolla/maskilla, kosteusvoiteella jne.

Kuinka usein? 1x viikossa

Kuinka suojaan saavutettuja tuloksia? Aurinkosuojalla 

Ihon kuorinta kerran viikossa

Kerran viikossa riittää, ellet käytä tiettyä kuorintatuotetta (esim. kuorivaa kasvovettä), jota kuuluu käyttää päivittäin. Kokeile kemiallista tai fysikaalista kuorintaa riippuen ihosi tarpeista. Glykolihappo on voimakas, kun taas maitohappo hellävaraisempi. Salisyylihappoa tarvitaan finnien nitistämiseen. Voit tehdä ihon kuorinnasta niin yksinkertaista kuin itse haluat <3 

Haluatko koko keholle tarkoitetun kuorinnan, jota voit käyttää kerran viikossa esim. suihkussa? *kokeile tätä

Kuoritko mielummin fysikaalisesti vai kemiallisesti vai vaihteletko molempien välillä?

Lähteitä Lactic Acid for Skin Care: Benefits and Side Effects (Very Well Health), How to exfoliate 2: All about chemical exfoliants (Lab Muffin)

Lisää aiheista